ViljoRafaelHeinonen Enemmän tietoa, vähemmän uskoa

Ministeri Räsänen kaivaa hautaansa

Jokseenkin hämmentyneenä seurasin TV:sta ministeri Päivi Räsäsen järjestämää tiedotustilaisuutta, jossa hän suoraan syytti poliisiylijohtaja Paateroa siitä, ettei poliisi ole pitänyt rekisteriä lähteistään eli tiedonantajistaan suomeksi vasikoista. 

Ministeri oli tilanteesta erittäin tuohtunut ja on jo jättänyt tutkintapyynnön asiasta valtakunnan syyttäjä Jorma Kalskeelle. STT:lle Kalske on kertonut, että päätös esitutkinnasta tehdään lähiaikoina. Mitäpä  muuta syyttäjä voi tehdä, kun vaatimus esitetään ministeritasolta.

On kokonaan toinen juttu, onko vasikkarekiseri lainkaan tarpeen ja vielä juttu erikseen, pitääkö tuollaisen henkilöluettelon tiedot olla minísterin saatavilla. Ministereitä tulee ja menee. Itse en pidä heitä kovin luotettavina tiedon säilyttäjinä. Toki sisäasiainministerillä pitää olla yleisesti tiedossa, miten poliisi toimi, mutta miten yksityiskohtaista tietoa rikollisista ja heidän yhteyksistään voi ministerille yleensäkään antaa, on tarkan harkinnan paikka.

Tässä ollaan tekemisissä saman tapaisen asian kanssa kuin on toimittajan lähdesuoja. Jos toimittaja vuotaa tietoja lähteistään ehtyy tietojen saanti saman tien. Sama koskee poliisin nimettömiä avustajia. Jos Räsänen saa tahtonsa läpi ja poliisi pakotetaan pitämään rekisteriä avustajistaan, rikostutkinta vaikeutuu välittömästi. Toinen vaihtoehto on, että yhteydet rikollisen toiminnan paljastajiin pidetäään entistä visummin piilossa.

Rekisteröimättömyys ja sen myötä tuntemattomana pysyminen joka suuntaan on ilmiantajan paras suoja. Vaikuttaa, ettei Räsänen ymmärrä asiaa tältä kantilta, vaan omaan erinomaisuuteensa tukeutuen vaatii itselleen tietoja, joita hän ei tarvitse ja jotka mahdollisen vuodon sattuessa vaarantavat kaikkien niiden kansalaisten turvallisuuden, jotka voivat tiedoillan auttaa poliisia mitä moninaisimmissa rikostutkinnoissa.

Yleensä ei pitäisi sotekeutua lillukanvarsiin, mutta juuri niin tässä on Räsäselle käynyt. Hän pitää poliisin avustajien rtekisteröintiä erittäin oleellisena kysymyksenä. Sitä voi vain arvailla, miksi. Paaterolle taas asia on sivuseikka, ei ainakaan merkittävä. 

Jos ministeri Räsänen luulee, että sääntöjä ja ohjeistuksia tiukentamalla poliisi saadaan toiminnoissaan paremmin noudattamaan lakia tai ainakin toimimaan sen mukaan, mitä Räsänen pitää paremmin lain mukaisena, hän erehtyy. Mikään johto ei ei pysty estämään alaisia toimimasta lain vastaisesti, jos nämä kokevat sen välttämättömäksi. 

Voi vain kuvitella, miten rikollispiirteissä nyt hymyillään, kun he ovat saamassa itselleen korkean tason suojelijan. Ristiriitaista on Räsäsen toiminta muutoinkin. Kesällä hän herätti huomiota lausumallaan, ettei laista tarvitse välittää, jos se ei vastaa raamatun tulkintaa. Se tarkoittanee Räsäsen tulkintaa raamatusta. Henkilökohtaisesti esitän Räsäselle epäluottamuslausetta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Uskoisin että ensin siinä kuiteskin Paateron jakkara menee nurin.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Jos Paatero kaadetaan, sen suurempi kupru siitä syntyy Räsäsen rasitteeksi.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Jotenkin vain tuli sellainen kuva asiasta tiedotustilaisuudessa. Paatero totesi itse miettineensä eroamistaan virasta, useamman kuukauden ajan. Toden näköisesti Paatero eroaa maanantaina, asia ilmeisesti sovittin näin. Paatero saa säilyttä kasvonsa, kun itse ilmoitta eroavansa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomeen on tullut ilmiö jossa kaikki ongelmat kaadetan yhden ihmisen niskaan, yleensä sellaisen joka ei ole edes asiasta vastuussa, kuten nyt Paatero,ja luullaan asian sillä hoituvan. Räsänen elää omassa maailmassaan joka on kaukana arkitodellisuudesta. Kansanedustaja Tolvanen, poliisi itsekkin puhui kokemuksen äänellä, sitä Räsäsen kannattaisi herkällä korvalla kuunnella.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Jos ongelma onkin siinä, jollakin vaikeuksia kuullun ymmärtämisessä. Tuosta Suomen ongelmasta olet oikessa.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Kiitos Arto asiallisesta kommentista.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Jälleen vain median varassa ollen en voi kuin ihmetellä näitä rekisterinpitoja.
Milloin kohistaan laittomista rekistereistä, joita ruotsalaisista varasryhmistä on pidetty, ja sitten toisena hetkenä itketään kun ei vasikkarekisteriin ole saatu riviäkään.

Jotenkin vaikuttaa Räsäsen haluavan nyt tehdä edes jotakin näkyvää, koska poliisi on nyt ikävästi tapetilla osastojen keskinäisen nokittelun vuoksi.

Paaterohan lienee kyllä jo eläkeiässä, mutta onko Räsäsen pullisteluun muitakin syitä kuin joku vasikkarekisterin puuttuminen, mistä noita tietää.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

"Jotenkin vaikuttaa Räsäsen haluavan nyt tehdä edes jotakin näkyvää, koska poliisi on nyt ikävästi tapetilla osastojen keskinäisen nokittelun vuoksi."

Tätä minäkin epäilen. On se surkeaa asioiden hoitoa, kun ministerin näyttöhalu ohjaa toimintaa. Mitähän kupruja Räsänen ennättääkään saada aikaan, ennen kuin hänet saadaan kammettu sivuun.

Olli Polli

Tämän listan voisi säilöä ulkomisteriön tietokantaan, koska ei edes varas iske kahta kertaa samaan paikkaan.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Sama kaveri iski toisen kerran, kun edellisen rikostutkimus oli lopettu, poliisit postuneet paikalta, tällaisia hörhöjä meillä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Räsäselle ovat rosvot tuttuja. Hän varttui Konnunsuon vankilan vieresää, isän ollessa vankilan työntekijä.

http://www2.lappeenranta.fi/lehtitietokanta/artikk...

Jo nuorena Päivi sääli vankeja.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

En ota kantaa siihen, kenen pitäisi erota, mutta ymmärsin, että Räsänen ei itselleen mitään listaa nimistä pyytänyt, vaan sitä, että listaa vasikoista pidettäisiin. Sen tarkastus kuuluu muille kuin itse ministerille, mm. tietosuojavaltuutetulla on tämäntyyppisiä oikeuksia.

Listan pitäminen on todella ongelmallista ja on listalle nimensä saaville vasikoille todella suuri riski. Siksi ymmärrän, että sellaisen pitäminen ei ole yksinkertainen juttu. Lisäksi listan pitäminen voi tietojenantajien joukon supistaa hyvin pieneksi.

Heinonen taitaa siis olla hakoteillä kuten ehkä moni muukin.

Toisaalta on muistettava, että ministeri on antanut valan, joka on hyvin sitova. Salassa pidettävän asian vuotaminen johtaisi ministerin kaltereiden taakse.

On muuten mielenkiintoista, että kautta aikain vasemmistolaiset ja vihreät ovat vaatineet myös Supon saattamista parlamentaarisen valvonnan piiriin. Demaritkin siis luottaisivat muutamaan kansanedustajaan, jotka saisivat valvoa Supon toimintaa ja listoja. Kansanedustajat eivät anna edes mitään valaa. Tätä valvontaa ei ole ainakaan toistaiseksi toteutettu.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

"Listan pitäminen on todella ongelmallista ja on listalle nimensä saaville vasikoille todella suuri riski."

Tästä olemme samaa mieltä. Missä kohdin siis ole hakoteillä? Ministeriä velvoittaa vala. Entä miten pitkään entisiä ministereitä? Entä, mitä ministeri listalle tekee, ellei hän voi tarkistaa, ketä sillä on? Menee semantiikan puolelle valvoa listaa, jonka perusteella ei kuitenkaan voi tehdä mitään.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

En nähnyt Räsäsen tiedotustilaisuutta, mutta muuten uutisoinnista ymmärsin, että ei hän ollut vaatimassa nimilistaa itselleen, vaan että sellainen hänen laintulkintansa mukaan pitäisi olla.

Siinä ollaan hakoteillä, jos ajatellaan, että ministeri tutkii alaisensa hallinnon yksittäisiä nimilistoja ja muita asiakirjoja. Ei niin voi eikä pidä tapahtua. Kuitenkin laki saattaa edellyttää, että listat ovat olemassa ja hallinnon sisäinen tarkastus voi ne tarvittaessa käydä läpi.

Olihan se hieman erikoista, että presidentti Putininkin nimi löytyi eräältä listalta.

Mielenkiintoista on nähdä ensi viikolla, kenen palli kaatuu. Voisi hyvin ajatella, että kun luottamuspula tuolla tasolla on ilmaistu, se palautuu vain jonkun väistymiseen - poliisiylijohtajan tai ministerin!

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #14

Kankaanniemi. Samaa tuossa mietin. Olisi kiva nähdä missä kohtaa Räsänen on ilmaissut halunsa saada listat itselleen.

http://www.hs.fi/kotimaa/Poliisihallitus+Sis%C3%A4...

HS: "Sisäministeriön asetus edellyttää, että tietolähteen käyttäminen kirjataan. Lisäksi tietolähteeksi hyväksytty henkilö on rekisteröitävä."

Luulisi tuon olevan riittävän selkeästi laitettu jopa eläkkeellä olevalle toimittajalle.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #15

Tuollaisia listoja ei pitäisi lainkaan laatia. Riittää, että kullakin poliisihenkilöllä on itsellään tieto henklöistä, joilta voi saada apua. Jo niidenkin salassa pito, etteivät tiedot joudu asiattomisen käsiin, on oma ongelmansa puhumattakaan siitä, että laaditaan yleisiä listoja, jotka sitten ovat jossain kassakaapissa tai missä lie muka piilossa.

Tiitisen lista on oma asiansa. Siihen on kerätty nimiä henklöistä, jotka ovat jollain tapaa oplleet tekemisíssä entisen Itä-Saksan salaisen poliisin kanssa.

Olen sitä mieltä, että lailla pitäisi kieltää Räsäsen vaatimien rekisterien pito, eikä suinkaan vaatia rekisteröintivelvoitetta poliisille. Jos tällainen määräys on nykyisessä laissa, lakia pitää muuttaa.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #18

Tavan kansalaiselta odotetaan säädösten noudattamista oli säädöksissä järkeä tai ei.

Etköp näe mitään ongelmaa siinä että toisille säädösten rikkominen on sanktioitu toisille se on ok?

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #14

Putin-tapauksessa on kaksi ongelmaa. Miksi yleensäkään valtion päämis on listalle? Toiseksi, mikä se sellainen salainen lista on, joka kuitenkin julkisuuteen vuodetaan?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"On muuten mielenkiintoista, että kautta aikain vasemmistolaiset ja vihreät ovat vaatineet myös Supon saattamista parlamentaarisen valvonnan piiriin."

Tiitisen lista, eli DDR:n agentit Suomessa ovat pysyneet ainakin hyvin tallessa.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Lainaan tähän otteen Heikki Santalan blogista. Olen samaa mieltä. Lukekaa lisää: http://heikkisantala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1545...
"Räsänen on poliisihallinnon tehtäviin epäpätevä, kykenemätön, suorastaan vaaraksi turvallisuudelle. Hän poukkoilee milloin mihinkin suuntaan. Salaisia tietoja ei hänen haltuunsa ole uskominen."

Lauri Korhonen

Kysyn edelleen samaa. Missä kohtaa Räsänen on vaatinut salaisia tietoja #itselleen?

Muistan kun Räsästä kritisoitiin kun kertoi yksityishenkilönä kristityn näkökulman Raamatun olevan jossakin kohtaa lakia vahvempi. Ihmettelin tuota itsekin.

Mutta nyt kun ministeri vetoaa säädöksiin ei sekään kelpaa.

Heinonen ja Santala. Onko jokin demarijuttu tämä intonne asiassa?

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Ongelma on siinä, että Räsänen vaatii sellaista kirjaimellista lain noudattamista, joka haittaa poliisin rikostutkimusta. Poliisin avustajien määrä vähenee olennaisesti, kun kuvaan tulee pelko joutua jollekin listalle. Minä ainakin pysyn visusti erossa kaikesta, mistä myöhemmin voi olla minulle harmia. Kun kysymys on rikollisista, siinä on jo henkikin vaarassa.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #17

Se ettei poliisi voi noin vain mennä jokaisen kotiin tekemään kotietsintöjä ilman painavaa syytä haittaa rikostutkintaa myös. Logiikkaasi seuraten olisi ok jos poliisi voisi mennä kenen tahansa kotiin säädöksistä välittämättä ja niitä noudattamatta mielensä mukaan. Koska rikostutkinta.

Tapaatko koskaan uusia ihmisiä? Kuinka esittäydyt ja kuinka tutustut - kysytkö ensimmäiseksi "oletko tehnyt jotakin mistä voisi olla minulle myöhemmin harmia"?

Poliitikkoihin ei juuri luoteta. Toivotko kenties samaa kehitystä poliisia kohtaan? Jos luottamus horjuu - miten muuten luottamuksen voi palauttaa kuin osoittamalla että mahdollisiin rikkomuksiin suhtaudutaan vakavasti ja niihin puututaan. Puututaan muutenkin kuin epäluotettava poliitikko uhraamalla.

Kääntämällä asia poliitikon syyksi kansalle syntyy helposti kuva että poliisi on lain yläpuolella. Sitäkö toivot? Minkä viestin se antaa rikollisille?

Nouse ylös poterostasi ja katso isoa kuvaa.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #25

Tuo on sinun tulkintasi tai tarkemmin venkoiluasi. Tämän aamun lehtitietojen mukaan Helsingin ja Pirkanmaan poliisipiireissä ei ole pidetty lähderekisteriä ja kovin vaihtelevaa se on muuallakin. Asiaa pitäisi lähestyä käytännön näkökulmasta, eikä ainakaan lisätä siihen, että joku, esimerkiksi minä olisin vaatimassa poliisille rikostutkinnasskaan rajoittamattomia toimintavapauksia. Sellainen vapaus johtaisi ääritapauksissa poliisin harjoittamaan anargiaan. En tiedä ketään, joka sitä haluaisi.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #26

Räsänenkin lähestyi käytännön näkökulmasta kun viittasi raamattuun ja lakiin.

Kyse ei ole minusta eikä sinusta. Meidän mielipiteistä. Kyse on poliisista. Kansan suhtautumisesta poliisiin. Jollet usko että suhtautuminen voi muuttua olet selvästi eri linjoilla poliisin itsensä kanssa.

Kuten sanoit - käytännön näkökulma.

Toimittajalle evp ystävällisenä vinkkinä - se on anarkia mihin viittaat. Ei anargia.

Oman kommentin suosittelusta ei tule lisäpisteitä.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Demareita vain pelottaa että vanhat tehtaankadun ilmiantajalistat vuotavat kun ovat vielä hengissä.

Kokevat sielujen sympatiaa rikollisten pettureiden kanssa, kyllä petturit kaltaisensa tunnistaa..

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Heinonen vaatii siis ettei lakia noudateta? Ihan kuin Urpilainen Kreikan "vakuuksien" kanssa.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

On hyvä muistaa vanha Kreikan Ateenan aikainen ohje: "Joka toimii lain mukaan, mutta lain henkeä vastaan, toimii lakia vastaan ja tuomittakoon sen mukaan.

Sellainen laki, jonka noudattaminen haittaa vaikkapa rikostutkintaa, pitää muuttaa paremmin toimivaksi.

Olisi kovin toivottavaa, että Nahkamäkikin pysyisi asiassa.

Toimituksen poiminnat